Близнюкiвська районна рада

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

Переглядів: 907

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Про завершення кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році

Державна фіскальна служба України повідомляє про завершення кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році.

Строк подання декларацій про майновий стан і доходи для громадян та осіб, які проводить незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Отже, останнім днем строку подання податкових декларацій за звітний податковий період 2015 рік для громадян та осіб, які проводить незалежну професійну діяльність,  є 04 травня 2016 року. 

Про роботу Центру обслуговування платників Лозівської ОДПІ у святкові дні

8 та 9 травня 2016 року – вихідні дні.

У інші дні – 4,5,6,7 травня 2016 року графік роботи ЦОПів – без змін, тобто звернутися за адмінпослугами чи подати звітність можна у робочі дні з 9.00 до 18.00 та у суботу з 9.00 до 16.00.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

До кожного касового апарата - окрема податкова накладна

Податкову накладну складає особа, яка зареєстрована як платник податку у контролюючому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість.

Якщо не зареєстровані платниками ПДВ філії та інші структурні підрозділи самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник податку, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право складання податкових накладних. Для цього платник податку повинен кожній філії та кожному структурному підрозділу присвоїти окремий цифровий номер, про що має письмово повідомити контролюючий орган за місцем його реєстрації як платника ПДВ.

Якщо платник ПДВ, до складу якого входять філії та/або структурні підрозділи, не делегував їм право складання податкових накладних, та при цьому, такі філії та/або структурні підрозділи здійснюють операції з використанням касових апаратів, то податкова накладна повинна складатися за щоденними підсумками операцій до кожного касового апарата окремо.

При цьому податкові накладні складаються від імені платника податку (головного підприємства).

При припиненні юридичної особи – запит про відсутність боргу по ЄСВ робить державний реєстратор

Таке повідомлення надаватиметься на запит державного реєстратора при проведенні державної реєстрації припинення юридичних осіб. При цьому наказом Мінфіну від 03.03.16 р. N 308 "Про затвердження змін до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників" затверджено форму відомостей про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску ( N 11-ЄСВ) та встановлено, що контролюючі органи направляють такі відомості до Єдиного державного реєстру до завершення строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог, а також у день отримання запиту від суб’єкта державної реєстрації.

Зазначеним наказом внесено зміни до порядку формування дати зняття з обліку платника єдиного внеску. Тож дата зняття з обліку юридичної особи (відокремленого підрозділу) відповідає даті закриття інтегрованої картки платника єдиного внеску або даті отримання повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи (відокремленого підрозділу) у разі, якщо на момент отримання такого повідомлення закрита інтегрована картка такого платника.

Правильно заповнюйте платіжне доручення

У разі заповнення поля «Призначення платежу» з порушенням вимог Порядку, документ на переказ приймається до виконання. При цьому вважається, що платник податків сплачує грошове зобов'язання (код виду сплати 101)

1 вересня 2015 року набрав чинності Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄСВ, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення помилково або надміру зарахованих коштів,  (наказ Мінфіну № 666)

Якщо платник має борг по єдиному внеску

Якщо платник єдиного внеску має податковий борг/недоїмку з єдиного внеску, розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі «Призначення платежу» розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому  ПКУ а такому виду сплати органами ДФС присвоюється код виду сплати 140.

Дані про пункти релізації пального в реєстраційній заяві

Під час заповнення відомостей про пункти реалізації пального вносять:

код адміністративної одиниці відповідно до КОАТУУ, де розміщений пункт з реалізації пального;

код типу об’єктів оподаткування;

 код ознаки надання інформації.

Детально про заповнення Заяви у лист ГУ ДФС у м. Києві від 12.04.2016 № 8676/10/26-15-40-03-16

Чи оподатковують фіндопомогу, повернуту засновнику з урахуванням курсової різниці

Не оподатковується повернута фізособі основна сума фіндопомоги в тому гривневому розмірі, у якому її було отримано (пп. 165.1.31 ПКУ). А сума перевищення над раніше отриманою основною сумою фіндопомоги розглядається  як інший дохід фізособи, що  оподатковується  на загальних підставах.

Тобто юрособа як податковий агент має утримати з такої суми перевищення 18% ПДФО та  1,5% військового збору.

Якщо юрособа отримала поворотну фіндопомогу від неплатника податку на прибуток до 01.01.15 р. і включила її до складу доходів, то нині має право зменшити фінрезультат до оподаткування на суму такої поверненої допомоги.

Лист ДФС від 18.04.16 р. № 8645/6/99-99-19-02-02-15.

Чи можна уточнити податкову звітність, якщо терміни проведення перевірки перенесено?

Якщо під час проведення документальної перевірки платник повідомляє про втрату, пошкодження чи дострокове знищення документів  особи, що здійснюють перевірку,  складають акт довільної форми.

В акті зазначаються причини неможливості продовжувати перевірку в терміни, вказані у направленні та наказі, та робиться відповідний запис про проведення зазначеної перевірки після усунення причин, які призвели до неможливості її проведення. На підставі цього акта орган ДФС видає наказ про перенесення термінів проведення такої перевірки, копія якого вручається платнику податків.

Новий наказ про проведення перевірки не видається та нові направлення на проведення перевірки не виписуються. У разі якщо терміни, визначені пунктом 44.5 Податкового кодексу України, достроково скорочуються, видається наказ про поновлення перевірки не пізніше наступного робочого дня. Копія наказу вручається платнику податків (посадовим особам платника податків або його законним (уповноваженим) представникам).

Платник податків під час проведення документальних планових та позапланових перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період із відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом.

Отже, якщо після початку проведення документальної перевірки контролюючим органом було видано наказ про перенесення термінів її проведення, суб’єкт господарювання не має права подати уточнюючу звітність за період, який визначено у наказі про проведення перевірки.

Сума вихідної допомоги не є базою нарахування ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 року № 108/95-ВР.

Суми вихідної допомоги при припиненні трудового договору не належать до фонду оплати праці. Отже, сума вихідної допомоги, нарахована роботодавцем найманому працівникові при його звільненні, не є базою нарахування ЄСВ.

Визначення земельного податку з співвласників багатоквартирного житлового будинку

Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, який містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим земельних ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристики, розподіл серед власників землі та землекористувачів (ст.14, ст.286 ПКУ).

Для обчислення суми земельного податку необхідно звернутися до територіальних органів Держгеокадастру за місцезнаходженням земельних ділянок для отримання витягів із Державного земельного кадастру про розмір нормативної грошової оцінки земельних ділянок. В цих документах буде визначено площі земельних ділянок, по яких право власності або користування об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків або підприємствами, установами і організаціями, що здійснюють управління такими будинками, набуто та оформлено відповідно до законодавства.

Звертаємо увагу, що юридичним особам, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації відповідних прав на такі земельні ділянки.

Зміни в процедурі обліку платників єдиного внеску

Наказом Мінфіну від 03.03.2016 року № 308, який набув чинності 15.04.2016 року, внесено деякі зміни в Порядок обліку платників єдиного внеску, затверджений його наказом від 24.11.14 р. № 1162.

Зокрема, у разі зняття з обліку платника ЄСВ у зв’язку з його припиненням орган фіскальної служби надсилатиме відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску за формою № 11-ЄСВ безпосередньо суб’єкту державної реєстрації. Це відбуватиметься до завершення строку, відведеного для заявлення кредиторами своїх вимог, та у день отримання запиту від останнього. Форма № 11-ЄСВ запроваджена замість довідки про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску за формою № 3-ЄСВ.

Якщо суб’єкта державної реєстрації було поінформовано про відсутність заборгованості в платника ЄСВ, а потім до проведення державної реєстрації його припинення така заборгованість виникла, то відповідну інформацію орган фіскальної служби передає до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Після її погашення орган фіскальної служби знову-таки повинен направити повідомлення в ЄДР.

Щодо самого платника ЄСВ, який припиняє діяльність, то отримати відомості про наявність заборгованості за формою № 11-ЄСВ він зможе після свого звернення до органу фіскальної служби. Дану форму він надішле комісії з припинення (ліквідаційній комісії, ліквідатору) або відповідальній особі платника ЄСВ.

Оподаткування ПДФО та військовим збором допомоги по вагітності та пологах

Відповідно до п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи, перелік яких визначено підпунктами 164.2.1 – 164.2.19 п. 164.4 ст. 164 Кодексу. Крім того, до зазначеного вище переліку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу, що передбачені п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума допомоги по вагітності та пологах, яку отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Враховуючи зазначене, сума допомоги по вагітності та пологах, яку отримує платник податку з фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

 

Як нараховувати ЄСВ якщо працівника прийнято в перший робочий день місяця

Якщо працівника прийнято на основне місце роботи в перший робочий день місяця, який не збігається з першим числом календарного місяця, то, зважаючи на те, що такий працівник відпрацював повністю всі робочі дні в такому місяці, підприємство нараховує ЄСВ не менше ніж законодавчо встановлений  розмір мінімальної зарплати на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і ставки ЄСВ.

29.04.2016 змінено положення про реєстрацію платників ПДВ

Наказом Мінфіну від 18.03.2016 № 373  затверджено зміни  до Положення про реєстрацію платників ПДВ. Зокрема передбачено,  що наявність в Єдиному реєстрі запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу не може бути підставою для анулювання реєстрації платника ПДВ.

Чи повинні фермерські господарства нараховувати ЄСВ при виплаті винагороди

членам цих господарств?

Оскільки членів фермерських та особистих селянських господарств не віднесено до категорії платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, то на суму виплаченої їм винагороди фермерські та особисті селянські господарства не нараховують єдиний внесок. При цьому єдиний внесок нараховується на суму оплати праці найманих працівників, з якими фермерські та особисті селянські господарства заключили трудові договори (контракти).

Коли застосовуються штрафи за помилки в реквізитах податкової накладної

Штрафні санкції, визначені п. 1201.4 ПКУ, нараховуються контролюючим органом лише за результатами документальної позапланової перевірки, проведеної за заявою покупця.

У разі самостійного виявлення платником ПДВ помилки, якої припустились під час складання податкової накладної, у т.ч. в обов’язкових реквізитах, та її виправлення шляхом складання розрахунку коригування  штрафні санкції, визначені п. 1201.4 ПКУ, не застосовуються.

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Підприємець орендує у фізособи паї: куди сплачувати ПДФО

У разі виплати фізичній особі орендної плати приватний підприємець перераховує (сплачує) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір за місцем своєї реєстрації у контролюючих органах. Адже відповідно до ст. 64 Бюджетного кодексу України ПДФО, який сплачує податковий агент- фізична особа, зараховується до відповідного бюджету за місцем реєстрації такої фізичної особи у органах доходів і зборів.

Із єдиноподатників 2 та 3 груп ПДФО та військовий збір не утримують

Юридична особа при виплаті доходу підприємцю-єдиноподатнику 2 та 3 груп не нараховує (утримує) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Адже такий підприємець самостійно оподатковує свій дохід. При цьому юридична особа, яка виплачує дохід, зобов’язана відобразити його в податковому розрахунку форми № 1ДФ за ознакою доходу «157».

Комісія банку за розрахунки включається до доходу єдиника

У разі використання платіжних терміналів під час здійснення розрахунків за товари (роботи, послуги) датою отримання доходів є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку.

Також якщо під час здійснення розрахунків за товари (роботи, послуги) із використанням платіжних терміналів із суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, доходом фізичної особи — підприємця є повна сума виручки (із урахуванням комісії, утриманої банком).

Компенсація фізособі орендної плати за землю — додаткове благо

У разі якщо юридична особа компенсує фізособі будь-які витрати чи втрати (наприклад, орендну плату за землю), сума такої компенсації підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо.

Продаж нерезединтом квартири, яка перебуває у власності понад 3 роки: що з ПДФО?

 Дохід, отриманий платником податку від продажу  не частіше одного разу протягом року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку та господарсько-побутові споруди розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.  Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості або від продажу об'єкта нерухомості оподатковується за ставкою 5%.

Водночас дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується єю статтею в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою 18%.

Якщо протягом звітного фізособа - нерезидент продає один із об’єктів нерухомості (у т.ч. квартиру), зазначених у п. 172.1 ПКУ і цей об’єкт перебуває у його власності понад три роки, то дохід отриманий від такого продажу не підлягає оподаткуванню.

Як швидко повернуть податок з доходів  при застосуванні податкової знижки?

Відповідно до п. 179.8 ст.179 розділу IV ПКУ, сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Яка пенсія підлягає оподаткуванню?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій разом з сумою індексації, отримуваних з Пенсійного фонду  чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує 3 розміри мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Оподатковувана частина пенсії  вказуються у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «184», який надається органами Пенсійного фонду.

Як ФОП уникнути подвійного нарахування ЄСВ?

З метою уникнення подвійного нарахування єдиного внеску фізособа - підприємець, яка виконує роботи (надає послуги) відповідно до укладених цивільно-правових договорів, повинна надати суб’єктам господарювання копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію (виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, в якій зазначаються основні види діяльності).

Якщо військовий збір не сплачено до нотаріального оформлення продажу нерухомого майна

У разі несплати фізичною особою військового збору до нотаріального оформлення продажу нерухомого (рухомого) майна, така фізична особа зобов’язана відобразити дохід від продажу майна в податковій декларації та сплатити, зазначену в ній суму податкового зобов’язання.

Якщо фізособа відобразить вказаний вище дохід в декларації та сплатить, зазначену в такій декларації, суму податкового зобов’язання, то відповідальність до такої особи застосовуватись не буде.

У разі не подання платником в установлений законом строк податкової декларації, контролюючий орган має право проводити документальні позапланові перевірки та самостійно визначити суму платежу.

При цьому нараховується штраф в розмірі 25% суми визначеного платежу.

Крім того, неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи, -
тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 51 до 136 грн. та адміністративний штрафу у розмірі від 85 до 136грн.

Чи повідомляти ДФС про зміни виду діяльності?

Стосовно платників податків, відомості про яких включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, інформація про зміну видів діяльності оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора.

Стосовно платників податків, відомості про яких не включаються до ЄДР, інформація про зміну видів діяльності оновлюється на підставі уточнених документів та заяви за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП. Заява за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП та уточнені документи повинні бути надані до контролюючого органу протягом 10 календарних днів з дня внесення змін.

Чи підтверджує дані про реєстраційний номер облікової картки відмітка що внесена до паспорта громадянина України?

За зверненням платника податків, його законного представника або уповноваженої особи контролюючий орган протягом 5 робочих днів видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (крім осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта). У такому документі зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків. Контролюючим органом за місцем проживання фізичної особи – платника податків на прохання такої особи до паспорту громадянина України можуть бути внесені (сьома, восьма або дев’ята сторінки) дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру.

Тому, підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі, або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України.

Як діяти  громадянину,  якщо при отриманні міжнародного поштового відправлення він не погоджується з сумою нарахованих митних платежів?

Якщо одержувач міжнародного поштового відправлення не погоджується з сумою нарахованих митних платежів чи із затриманням або вилученням митницею товарів, він може звернутись до підрозділу контролюючого органу, який здійснює митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються в міжнародних поштових відправленнях, у місці міжнародного поштового обміну оператора поштового зв’язку. При цьому декларант може подати документи, що підтверджують вартість товарів, оскільки для цілей оподаткування товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, застосовується фактурна вартість цих товарів, зазначена в касових або товарних чеках, ярликах, інших документах роздрібної торгівлі, які містять відомості щодо вартості товарів.

У разі наявності доказів недостовірності заявленої фактурної вартості товарів контролюючі органи визначають їх вартість самостійно, на підставі ціни на ідентичні або подібні (аналогічні) товари.)

Також одержувач може повідомити оператора поштового зв’язку про відмову від одержання поштового відправлення, про що робиться відповідна позначка, яка засвідчується його підписом.

Одержувач має право оскаржити рішення, дії або бездіяльність контролюючих органів, їх посадових осіб та інших працівників, якщо вважає, що цими рішеннями, діями або бездіяльністю порушено його права, свободи чи інтереси.



« повернутися до списку новин