Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 885

Картинки по запросу сума ЄСВ

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Про роботу ЦОП у святкові та вихідні дні

Для зручності платників, створення комфортних умов обслуговування та у зв'язку зі святковим та вихідними днями, доводимо до відома графік роботи Центрів обслуговування платників, а саме:

- 15 квітня 2017 року – робочий день відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП;

- 17 квітня 2017 року – робочий день у режимі чергування (за необхідністю із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 17 год. 00 хв.;

- 16 квітня, 1, 2, 8, 9 травня 2017 року – вихідні дні.

 

На соціальні потреби мешканці Харківщини направили 2,2 млрд. грн.

єдиного соціального внеску

Зазначена сума ЄСВ надійшла протягом січня-березня поточного року  та перевищила доведений індикативний показник на 484,3 млн.грн. Від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю надійшло більше 1 937,4 млн. грн. (або 86,3%). В той же час, від фізичних осіб-підприємців надійшло більше 147,0 млн.грн. єдиного внеску.

У березні  ЄСВ надійшло у сумі 838,4 тис.грн.

 

Затверджено перелік технічно складних побутових товарів в цілях застосування РРО

Постановою від 16.03.17 р. № 231 Уряд визначив Перелік груп технічно складних побутових товарів, продаж яких здійснюватиметься із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. Законодавством встановлено обов'язковість застосування РРО при реалізації технічно складних побутових товарів.

Постанова набирає чинності 07.05.2017 року.

До Переліку побутових товарів при реалізації яких мають застосовуватись РРО ввійшли товари за такими кодами УКТ ЗЕД:

-група 73 «Вироби з чорних металів»;

-група 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої; їх частини»;

-група 85 «Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя»;

-група 87 «Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання»;

  • група 90 «Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя»;

-група 91 «Годинники всіх видів та їх частини»;

-група 92 «Музичні інструменти; їх частини та приладдя»;

-група 95 «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя».

 

Електронний реєстр відшкодування ПДВ унеможливить корупцію при поверненні суб’єктам господарювання бюджетних коштів

З 1 квітня поточного року відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України повноцінно почав функціонування Електронний реєстр відшкодування ПДВ. Відтепер суб’єкт господарювання має змогу відслідковувати весь процес відшкодування ПДВ від моменту подання ним заявки на повернення бюджетних коштів до зарахування їх на свій рахунок.

У такий спосіб унеможливлено втручання в процес відшкодування податку фахівців ДФС, тобто виключено людський фактор, а отже корупційну складову.

 

Щодо порядку надання консультацій територіальними органами ДФС

Територіальний орган ДФС протягом 15 календарних днів, що настають за днем отримання звернення платника податків, направляє таку консультацію до ДФС для розгляду питання про внесення відомостей про консультацію до Єдиного реєстру консультацій, про що повідомляє платнику податків у порядку, визначеному ст.42 ПКУ.

ДФС, отримавши консультацію від контролюючого органу, який йому підпорядковується, протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання такої консультації, але не більше 35 календарних днів, що настають за днем отримання звернення платників податків, приймає одне із таких рішень:

- про внесення відомостей про консультацію до Єдиного реєстру консультацій, про що повідомляє контролюючий орган, який йому підпорядковується;

- про відмову у внесенні відомостей до Єдиного реєстру консультацій, з одночасним наданням платнику податків від свого імені консультації та внесенням відомостей про таку консультацію до зазначеного реєстру, про що повідомляє контролюючий орган, який йому підпорядковується, та платника податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Державні податкові інспекції мають право надавати тільки усні податкові консультації.

Докладніше у листі ДФС України від 17.03.2017 №6531/7/99-99-10-03-18

 

Платники Лозівської ОДПІ підтримали армію майже 6 мільйонів гривень

  З початку поточного року платники  перерахували до Державногобюджету 5,7 млн.грн. військового збору, що більше ніж за відповідний період минулого року на 1,3 мн.грн.  Загалом  протягом минулого року на підтримку збройних сил платниками перераховано 22,3 млн.грн.

Сьогодні проявити свій патріотизм можливо і шляхом сплати податків. Адже виконуючи свої зобов’язання перед державою, тим самим ти не тільки виявляєш свою громадську позицію, а й допомагаєш країні ділом. 

Декларуємо доходи, отримані у 2016 році

З  початку деклараційної кампанії 2016 року 4280 мешканців мешканців нашого регіону задекларували свої доходи,  з них 167 - з метою одержання податкової знижки.

Загальна сума задекларованого доходу склала 53,1 млн. грн. Від громадян, що  задекларували доходи, до бюджету має надійти 6,1 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та  637,0 тис.грн. військового збору. На сьогодні вже сплачено 973,7 тис. грн. ПДФО та 82,7 тис.грн військового збору

 

Оновлено довідники податкових пільг

ДФС затверджено нові довідники пільг станом на 01.04.2017 року:

- Довідник №82/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

- Довідник №82/2 інших податкових пільг.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, ПДВ, плати на землю, акцизного податку, місцевих податків та зборів, оподаткування неприбуткових установ і організацій, а також початок та кінець дії пільг.

Детальніше про коди пільг можна дізнатися на веб-порталі ДФС України http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/.

 

Про організацію перевірок у 2017 році

Законом України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII внесені суттєві зміни до Податкового кодексу України. Так, зокрема, з 1 січня 2017 року зазначеним Законом ПКУ доповнено  статтею 193 та викладено в новій редакції пп. 191.1.1 п. 191.1 ст. 191, якими визначено перелік функцій державних податкових інспекцій. А функцію контрольно-перевірочної роботи закріплено виключно за контролюючими органами обласного та центрального рівнів.

Отже, з 01.01.2017 організацію та проведення документальних і фактичних перевірок може бути здійснено лише зазначеними вище органами. Документи з питань проведення перевірок  (запити, накази, акти, повідомлення про місце і час проведення розгляду заперечень, податкові повідомлення-рішення) надсилаються платникам податків у порядку, встановленому п. 42.2 ст.42 Кодексу.

Рішення про проведення документальної планової, позапланової та фактичної перевірки може прийматись не тільки керівником органу державної фіскальної служби, а також його заступником або уповноваженою особою.

Таким чином, документальні та фактичні перевірки в м. Харкові та області можуть бути проведені фахівцями за наявності наказу та направлень  Головного управління ДФС у Харківській області.

 

Коментар до Постанови КМУ від 29.03.2017 року № 195

Урядом внесено зміни до постанови КМУ від 13.07.16 р. № 440 та Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з нього.

Збільшено терміни для подання контролюючому органу реєстраційної заяви та копій документів у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації або внесення змін до її установчих документів, у тому числі установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких вона діє.

Таким чином, прийняття постанови сприятиме врегулюванню спірних питань між контролюючими органами та платниками податків при застосуванні положень Податкового кодексу України у частині адміністрування та оподаткування неприбуткових організацій.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Звітуємо з ПДВ за оновленою декларацією

Наказом Мінфіну від 23.02.2016 №276  внесено зміни до форми податкової декларації з ПДВ.

Подання податкової звітності за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №276, вперше здійснюється за звітний період - березень 2017 року (граничний термін подання - 20.04.2017), І квартал 2017 року (граничний термін подання 10.05.2017 – у травні 2017 року).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок зі змінами, внесеними Наказом №276, подається починаючи з 1 квітня 2017 року.

 

Скорочення та округлення показників податкової накладної

Усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками.

Графа 7 податкової накладної  «Ціна постачання» повинна містити цифрове значення, що має не більше двох знаків після коми. В окремих випадках, коли ціни (тарифи) затверджено відповідними рішеннями уряду, у графі 7 податкової накладної може зазначатися числове значення з більшою кількістю знаків після коми.

Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для вірного розрахунку вартісного показника у графі 10 податкової накладної та рядків I-IX розділу А податкової накладної.

Розрахунок вартісного показника, у якому внаслідок добутку показників граф 6 та 7 податкової накладної отримується число, у якому кількість знаків після коми перевищує два, вважається вірним, якщо з метою скорочення такої кількості знаків до другого знаку після коми округлення не призводить до збільшення такого знаку на «1» (одиницю).

 

Що є об’єктом оподаткування військовим збором

Об’єктом оподаткування військовим збором є:

- загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

- доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

- іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Об’єктом оподаткування нерезидента є:

- загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні;

- доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

 

Інформація про походження товару для вірного відображення в податковій накладній

У податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов’язкові реквізити, зокрема код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг – код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

На всіх етапах реалізації продукції до кінцевого споживача у супровідній документації, що додається до неї, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування, покупець має можливість ознайомитися з найменуванням та місцезнаходженням виробника (виконавця, продавця).

При цьому незалежно від того факту, що продаж товару вже здійснюється не безпосереднім імпортером, а покупцем, останній надалі при продажу, як і інші постачальники цього товару, повинен скласти податкову накладну, в якій код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається повністю.

 

Часткова оплата або постачання послуги: як відобразити у податковій накладній

При складанні податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1».

При складанні податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 вказується число «0,5».

У графі 7 податкової накладної зазначається ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

 

Про безповоротну фіндопомогу неприбутківцям

Якщо безповоротна допомога неприбутковим організаціям перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, платник податку на прибуток має здійснити коригування фінансового результату до оподаткування.

Умови, за яких організація вважається неприбутковою, наведені в п. 133.4 ПКУ.

 

Покупець — неплатник ПДВ повертає товар: чи може продавець скласти розрахунок коригування

У разі повернення покупцем — неплатником ПДВ неоплаченого товару постачальник - платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної під час здійснення операцій із постачання такого товару, і зменшити нараховану суму податкових зобов’язань із ПДВ після реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.

 

Які операції з підакцизними товарами не підлягають оподаткуванню акцизним податком?

Відповідно до пункту 213.2 статті 213 ПКУ до операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню акцизним податком належать операції з:

вивезення підакцизних товарів за межі митної території України. Товари (продукція) вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною декларацією, у тому числі, якщо відвантаження відбулося у звітному періоді, а вивезення (експортування) - у наступному звітному періоді і на дату подання декларації з акцизного податку за звітний місяць наявна така митна декларація;

ввезення на митну територію України раніше експортованих підакцизних товарів (продукції), у яких виявлено недоліки, що перешкоджають реалізації цих товарів на митній території країни імпортера, для їх повернення експортеру. Такі підакцизні товари (продукція) ввозяться їх продавцем (експортером) без подальшої реалізації на митній території України;

реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії.

 

Чи діє обмеження на розрахунки в готівці, якщо кошти надходять у касу підприємства

Обмеження на готівкові розрахунки між фізособою та підприємством (підприємцем), станом на сьогодні, установлено на суму 50 тис. грн. Платежі понад установлені граничні суми проводяться лише через банки чи небанківські фінансові установи.

Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівку в межах, що не перевищує установлений ліміт каси. Готівка, що перевищує ліміт каси, обов’язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки.

Обмеження граничної суми готівкового розрахунку 50 тис. грн не поширюється на розрахунки, які здійснюються платниками податків шляхом унесення готівки до каси банку для подальшого її перерахування на рахунок отримувача.

 

За яких умов у платника акцизного податку припиняється обов’язок з подачі декларацій?

Якщо платник не є особою, яка реалізує пальне або здійснює діяльність, яка не ліцензується, тобто у нього відсутні діючі (в т.ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією та у звітному періоді у такого платника не виникли об’єкти оподаткування, або не з’явились показники, що підлягають декларуванню, то платник у такому звітному періоді не зобов’язаний подавати декларацію з акцизного податку.

 

Про строки подання декларації акцизного податку

Платники акцизного податку, визначені п. 212.1 ст. ПКУ подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію з акцизного податку.  Форму декларації акцизного податку та порядок її заповнення затверджено наказом Мінфіна від 23.01.2015 № 14.

 

Додаток 4 до декларації з ПДВ: щоб заповнити й не помилитися

Подання Додатка 4 є обов’язковим в разі заповнення рядка 20.2 декларації з ПДВ. Цей додаток заповнюється з урахуванням того, що сума бюджетного відшкодування, визначена в декларації за звітний (податковий) період (рядок 20.2 декларації) з ПДВ відповідно до ст. 200 ПКУ, відображається окремо:

  • у сумі (словами та цифрами), що перераховується на рахунок банку платника із зазначенням номера рахунка (рядок 20.2.1 декларації);
  • у сумі (словами та цифрами), що враховується в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету, із зазначенням коду бюджетної класифікації та рахунка платежу (рядок 20.2.2 декларації).

У відомостях щодо суми коштів на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету, відображаються:

  • сума коштів на рахунку в СЕА ПДВ на момент подання декларації;
  • сума узгоджених податкових зобов’язань поточного звітного періоду (рядок 18.1 декларації);
  • сума податкового боргу з податку на момент подання декларації;
  • сума коштів на рахунку в СЕА ПДВ, що може бути перерахована на поточний рахунок платника.

Загальна сума коштів на рахунку в СЕА ПДВ, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету, підлягає перерахуванню на рахунок у банку (із зазначенням номера рахунка) та/або до бюджету в рахунок погашення податкового боргу з податку, указується словами та цифрами.

При цьому відомості щодо суми коштів на рахунку в СЕА ПДВ, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету, зазначаються лише в разі наявності такої суми коштів та якщо прийнято рішення щодо їх перерахування на поточний рахунок, яке відображено в заяві.

 

Порядок подання та уточнення податкової звітності з ПДВ сільгоспвиробниками

У разі якщо в сільгоспвиробника за результатами провадження сільськогосподарської діяльності за останній звітний період перебування на спецрежимі було задекларовано від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом ( рядок 21 декларації), такі суми податку, переносяться з податкової декларації з ПДВ із позначкою 0121–0123, 0130, поданої за останній звітний (податковий) період перебування на спецрежимі (грудень 2016 року/ІV квартал 2016 року), до податкової декларації з ПДВ із позначкою 0110 (рядок 16.1) за перший звітний період 2017 року (січень 2017 року/І квартал 2017 року).

Уточнюючий розрахунок до податкової декларації подається за формою, чинною на час подання уточнюючого розрахунку. Тому в разі виявлення починаючи з 01.01.2017 р. помилок, допущених у податковій декларації з ПДВ із позначками «0121»–«0123» за звітні (податкові) періоди до 01.01.2017 р., застосовуються норми ПКУ, чинні на дату виправлення таких помилок.

Уточнення показників податкових декларацій із ПДВ із позначками «0121»–«0123», здійснюються за формою уточнюючого розрахунку до декларації «0110».

Якщо за результатами подання в 2017 році та надалі уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ за звітні  періоди до 01.01.2017 р. збільшується позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту, таке позитивне значення підлягає сплаті до бюджету в повному обсязі відповідно до норм ПКУ, чинних на дату уточнюючого розрахунку.

Лист ДФС від 03.01.2017 р. № 8/7/99-99-15-03-02-17

 

Яка передбачена відповідальність, якщо в платіжці вказано неправильний код бюджетної класифікації

Якщо платник податків неправильно заповнив реквізити платіжних документів або помилково спрямував кошти на невідповідний код бюджетної класифікації, кошти не надійдуть до відповідного рахунка бюджетної класифікації, а отже, не буде погашена сума грошового зобов’язання платника податків.

У разі непогашення платником податків у встановлені строки самостійно визначеного грошового зобов’язання такий платник податків несе відповідальність, установлену ст. 126 ПКУ та ст. 163 прим. 2 КУпАП. Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня.

 

Куди юридична особа має платити ПДФО за відокремлений підрозділ

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати і сплачувати ПДФО, всі обов’язки податкового агента за нього виконує юридична особа. Так, одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати доходів працівникам підрозділу юрособа має сплатити суми утриманого ПДФО на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (пп. 168.4.4 Податкового кодексу України). При цьому сплатити ПФДО за працівників підрозділів потрібно до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

 

ПДВ та послуги з перевезенням пасажирів або вантажів транзитом

Операції з постачання послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також послуг, які безпосередньо пов’язані з транзитом вантажів, що здійснюються в межах договорів (контрактів) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод тощо, та операції з постачання додаткових (супутніх) послуг, пов’язаних із таким перевезенням (переміщенням), звільняються від оподаткування ПДВ за умови надання відповідних документів.

 

Коли необхідна товарно-транспортна накладна

Товарно-транспортна накладна (ТТН) — єдиний для усіх учасників транспортного процесу юридичний документ, призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку. ТТН також слугує для розрахунків під час перевезення вантажу й обліку виконаної роботи

Форма ТТН, затверджена наказом Мінтрансу від 14.10.1997 № 363, є обов’язковою до використання усіма суб’єктами господарської діяльності незалежно від форм власності і сфери управління. Тому оформлювати ТТН необхідно лише в разі автомобільних вантажоперевезень. У цьому випадку вона є документом, що підтверджує факт транспортування товарів та обліку вартості послуг з перевезення.

Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 30.03.2017 № 1260/10/19-00-12-01/12/3556

 

До якого бюджету сплачується ПДФО, що нараховується фізособі від надання нею в оренду рухомого, нерухомого майна (у т. ч. земельних ділянок)?

Податковий агент (юридична особа, її відокремлений підрозділ), що нараховує (виплачує) дохід фізичній особі за надання нею в оренду рухомого, нерухомого майна (в т. ч. земельних ділянок) сплачує (перераховує) податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку).

 

Про порядок перерахування ПДФО якщо працівники працюють в різних регіонах України

Податок на доходи фізичних осіб підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) в різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів.

 

Як виправити помилки у декларації з плати за землю за період строк сплати зобов’язань по яких минув, так і за місяці, строк сплати по яких не настав?

Оскільки податковим періодом з плати за землю є податковий рік, а сплата податку здійснюється щомісячно, то для виправлення помилок, допущених у податковій декларації на поточний рік, платник може подати одну уточнюючу податкову декларацію з уточненням показників як за місяці, строк сплати податкових зобов’язань по яких минув, так і за місяці, строк сплати по яких не настав.

 У разі надіслання уточнюючого розрахунку, платник має сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

На суми грошового зобов’язання, визначеного платником податків (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.     

У разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена ст. 129 ПКУ, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Про оподаткування пенсій

Статтею 164 ПКУ визначено, щодо загального річного оподаткованого доходу платника податку включається суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отриманого з Пенсійного фонду чи бюджету, якщо  їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Такий розмір щорічно  встановлюється на 1 січня звітного податкового року. До доходу включається  лише  сума такого перевищення.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», передбачено, що з 1 січня 2017 року для осіб, які втратили працездатність прожитковий мінімум становить 1247 гривень.

Таким чином, пенсії, розмір яких перевищує 12470 гривень у 2017 році підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 % у частині такого перевищення.

Наприклад, розмір пенсії 12800 грн. Сума податку на доходи складатиме 59,40 грн (12800-12470) = 330,0 х 18 %), а  військового збору – 4,95 грн.

 

Термін подання декларації про доходи при реалізації права на податкову знижку

Платник, який бажає скористатися правом на податкову знижку за підсумками  2016 року, має право впродовж усього 2017 року подати річну податкову декларацію до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси.

У разі, якщо до кінця  року не скористатися правом на податкову знижку, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

 

Підприємець не має права на податкову знижку

Фізичні особи – підприємці та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю (самозайняті особи) не мають права на нарахування податкової знижки стосовно щодо свого річного оподатковуваного доходу, одержаного в межах провадження їх діяльності, тому що такий дохід не є заробітною платою.

 

Про декларування доходів при отриманні подарунку від батьків

Дохід у вигляді подарунків від осіб першого ступеня споріднення (а це – батьки, чоловік, дружина, діти) оподатковується за нульовою ставкою. Якщо немає інших підстав для декларування доходів, обов’язку подавати «нульову» декларацію – немає.

 

Інвестиційний прибуток необхідно декларувати

Платник податку обов’язково декларує результати усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного  року як на території України, так і за її межами.

Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Документами, що підтверджують фактично понесені витрати на попереднє придбання цінних паперів є договори купівлі-продажу цінних паперів, виписки зберігачів під кожне замовлення, завірені печатками зберігачів, акти приймання-передачі цінних паперів, касові документи при готівкових розрахунках через касу або розрахункові документи при безготівкових розрахунках.

Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від’ємне значення, його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років.

Згідно з п.п.170.2.8 ст.170 ПКУ не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу  інвестиційний дохід менший від 1930 гривень.

Ще одна підстава звільнення від оподаткування передбачена п.п. 165.1.40 п. 165.1 ст. 165 ПКУ (сума доходу, отриманого платником податку внаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), одержаних ним у власність в процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадного банку СРСР або до установ державного страхування СРСР, або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані ним відповідно до закону, а також сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу України залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації).  

У перерахованих випадках фізична особа не включає до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами суму доходів та витрат на придбання таких інвестиційних активів.

 

Особливості оподаткування стипендій в 2017 році

До розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума державних премій України або стипендій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, Указами Президента України (пп. «б» 165.1.1 ст. 165 ПКУ).

До складу загального оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж 2240 грн. у 2017 році.  Сума стипендії, місячний розмір якої у 2017 році перевищує 2240 грн., оподатковується на загальних підставах.

 

З якого періоду підприємець-пенсіонер припиняє сплачувати ЄСВ?

Підприємці на загальній та спрощеній системі оподаткування звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами й отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ лише за умови їх добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Умови призначення пенсії за віком установлено ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058, згідно з якою особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60-річного віку та за наявності страхового стажу не менш ніж 15 років.

Наприклад, якщо фізособі-підприємцю незалежно від системи оподаткування з 01.03.2017 р. призначено пенсію за віком, то останнім періодом, за який необхідно сплатити єдиний внесок, будуть січень та лютий 2017 року. Починаючи з березня 2017 року сплачувати єдиний внесок зазначеній особі за себе не потрібно.

 

Сплата єдиного внеску в період бездіяльності підприємця

Починаючи з 2017 року, якщо фізичні особи-підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. 



« повернутися до списку новин