Близнюкiвська районна рада

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

Переглядів: 1333

Картинки по запросу роздрібний акцизний податок

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Роздрібний акциз поповнив місцеві бюджети на 8 мільйонів гривень

За  п’ять  місяців 2016 року до місцевих бюджетів, що обслуговуються Лозівською ОДПІ  надійшло 7,96 млн.грн. акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

Скарбниці територіальних громад додатково отримали 1,5 млн. гривень. Це на 45 відсотків більше, ніж торік. В тому числі: м. Лозова -  5,05 млн.грн, м. Первомайський – 1,92 млн.грн, Близнюківський район – 0,58 млн.грн., Лозівський р-н  - 0,39 млн.грн.

Довідково:

 З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року  №909-VIII . Цей закон вніс ряд суттєвих змін в нарахуванні та сплаті акцизного податку.

Ставка акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним становить - 0,042 євро за 1 літр реалізованого товару, для інших видів підакцизних товарів – залишилась незмінною – 5 %  вартості реалізованого товару.  Штрафна санкція у випадку виявлення факту  продажу пального без реєстрації становить 100 % вартості реалізованого пального.

Журнал «Вісник» - якісне професійне видання

Журнал «Вісник» - єдине офіційне видання Державної фіскальної служби України і головний помічник у роботі бухгалтера, аудитора, фінансового директора, підприємця.

На сторінках журналу суб’єкти господарювання отримують найоперативнішу інформацію з актуальних питань податкового та митного законодавства. Новини в податковому та митному законодавстві, діяльність ДФС України, аналіз проблем оподаткування та бухгалтерського обліку, нормативні акти, документи, консультації та коментарі фахівців ДФС України – це постійні рубрики журналу, що сприяють обізнаності платників податків та відкривають нові можливості для розвитку.

Журнал виходить щопонеділка українською мовою.

Детальну інформацію можна отримати на сайті - http://www.visnuk.com.ua/ua/o_zhurnale.

Новини в частині електронного адміністрування ПДВ

Мінфін підготував проект наказу про зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково чи надміру зарахованих коштів (наказ Мінфіну від 27.04.2015 р. № 666). Ним передбачено доповнити Перелік кодів видів сплати, які вказуються в призначені платежу платіжки:

10С Повернення на електронний рахунок платника надміру сплачених сум ПДВ

420 Бюджетне відшкодування у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів.

Фіскальна служба Харківської області пропонує платникам зворотній зв'язок

Написати листа, звернутися із запитом, отримати індивідуальну консультацію он-лайн, потрапити на особистий прийом, зустрітися з керівником фіскальної служби, поспілкуватися з модератором в Центрі обслуговування платника. Сьогодні платник сам обирає для себе зручний формат спілкування з податківцями.

Тільки письмових звернень  від громадян з початку року до ГУ ДФС у Харківській області надійшло більше 700. Це, до речі, на 71 більше, ніж за відповідний період 2015 року. Більшість звернень стосувалась податкової політики -– 77,4% від загальної кількості звернень, (з них 21,0 %  – інформування про ухилення від сплати податків,  24,0 % -  запити відносно контрольно-перевірочної роботи,  6,1% –  запити щодо реєстраційних номерів облікових карток платників податків).

Платники мають можливість потрапити на особистий прийом до посадових осіб як Головного управління, так і районних податкових інспекцій,  та поспілкуватися, так би мовити, «наживо». Для громадян працює «Приймальня громадян», проводяться також виїзні особисті прийоми посадовими особами згідно затверджених графіків.

Як дізнатися, чи зареєстрований контрагент платником акцизного податку

Будь-яка особа може отримати інформацію щодо реєстрації суб’єкта господарювання платником акцизного податку з реалізації пального, скориставшись пошуковим сервісом «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального».

Доступ до пошуку відкритий в «Електронному кабінеті платника (оновлена версія)», до якого можна увійти за адресою https://cabinet.sfs.gov.ua або скориставшись на веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua) банерами «Інформація з реєстрів», чи «Електронному кабінеті платника (оновлена версія)».

Із 1 липня пенсії в межах 10740 грн не оподатковуються

Із 1 липня 2016 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до ПКУ щодо звільнення від оподаткування пенсій» від 02.06.2016 р. № 1411-VIII, а саме:

  • суми пенсій (включаючи суму їх індексації) або щомісячного довічного грошового утримання, одержуваних платником податку з ПФУ чи бюджету, у межах 10740 грн на місяць (10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність) не обкладаються ПДФО та військовим збором;
  • суми пенсій, що перевищують указаний показник, окладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором — за ставкою 1,5% у сумі такого перевищення;
  • суми пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати, обкладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором — за ставкою 1,5% (у повній сумі).

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Із яких рахунків можна сплатити ПДВ та штрафні санкції, визначені в уточнюючому розрахунку

Сплата платником ПДВ податкових зобов’язань, визначених в уточнюючому розрахунку, поданому за попередні звітні періоди, а також штрафних санкцій  та пені за заниження податкових зобов’язань може здійснюватися платником ПДВ:

  • безпосередньо з поточного рахунка такого платника до відповідного бюджету,
  • з електронного рахунка платника за його заявою, поданою в складі податкової декларації з ПДВ, у сумі, яка перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до такої поданої декларації.

Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11362/6/99-99-15-03-02-15

Звіт із ЄСВ за травень подається за «старою» формою не пізніше 21 червня

Звіт із ЄСВ за травень 2016 року подається за старими формами.

Останній день звітування — 21 червня.

Реалізатори пального звітують незалежно від наявності об’єкта оподаткування

Платники, котрі реалізують пальне, а також платники, які мають діючі (у т.ч. призупинені) ліцензії на право провадження діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов'язані подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді, чи ні.

За відсутності об'єкта обкладення акцизним податком декларація подається такими платниками шляхом заповнення титульного аркуша до декларації, та додатка 1 до декларації з нулями.

Докладніше у листі ДФС від 09.06.2016 р. № 12691/6/99-99-12-03-03-15

Типові помилки при заповненні декларацій екологічного податку у 2016 році

-  Платниками не враховано збільшення з 1 січня 2016 року ставок екологічного податку,  що збільшено Законом від 24 грудня 2015 року №909-VІІІ, тобто застосовані ставки екологічного податку, які діяли у 2015 році.

-  Не заповнені колонки у Додатках розрахунків «Коефіцієнт», або замість коефіцієнта «1» проставляється «0», або замість значення коефіцієнта помилково зазначається ставка податку.

-  У Додатках до Декларації зазначено загальний код групи забруднюючих речовин, а не код забруднюючої речовини.

-  У Додатках до Декларації ставка податку не відповідає коду забруднюючої речовини.

-   Форма Додатку не відповідає виду забруднення навколишнього природного середовища.

Наприклад, замість Дод. 1 до Декларації за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення заповнено Дод. 2 до Декларації – за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти, а ставки та коди забруднюючих речовин зазначено, як для Дод. 1.

Враховуючи наведене, просимо платників екологічного податку врахувати дану інформацію при складанні Податкових декларацій екологічного податку та забезпечити дотримання встановленого порядку заповнення усіх реквізитів звітності, правильне застосовування ставок та коефіцієнтів.

Крім того, у разі наявності підстав пропонуємо платникам відповідно до ст. 50 Податкового кодексу України внести необхідні зміни до поданої ДПІ податкової звітності з екологічного податку.

Порядок видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів

Довідка про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами ДФС видається за основним місцем обліку платника податків, який звертається за наданням послуги, безоплатно на підставі заяви про видачу довідки.

У заяві обов’яково необхідно зазначити відповідний нормативно-правовий акт, що визначає необхідність підтвердження відсутності податкового боргу. Довідці зазначається найменування підприємства (установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником податків.

Строк видачі довідки становить п’ять робочих днів з дня отримання заяви. Довідка є дійсною  протягом 10 календарних днів від дня її реєстрації в контролюючому органі.

За наявності у платника податків податкового боргу контролюючим органом готується лист платнику податків (у довільній формі) з вмотивованою відмовою щодо видачі довідки, який надсилається на адресу платника податків.

До уваги новостворених платників єдиного податку третьої групи!

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 3 групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.  

Якщо 10 день з дня державної реєстрації новоствореного суб’єкта господарювання припадає на вихідний або святковий день, такий суб’єкт має право подати заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 3 групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, в перший робочий день, наступний за таким вихідним або святковим днем.

Короткий огляд змін у сплаті ЄСВ

Законом України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII передбачено зміни у сплаті єдиного внеску.

У 2016 році встановлено єдину ставку нарахування ЄСВ в розмірі 22% до всіх видів доходів, на які раніше нараховувався ЄСВ. Виняток становитимуть тільки спеціальні ставки нарахування ЄСВ для інвалідів (8,41%, 5,3% і 5,5%), які залишатимуться без змін.

Скасовується утримання ЄСВ з доходів і визначення класу професійного ризику для роботодавців та відповідні перевірки з боку Фонду соцстрахування щодо правильності такого визначення.

Максимальна величина місячного доходу, на який нараховується ЄСВ, становитиме 25 прожиткових мінімумів (раніше – 17).

При цьому, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ, як і раніше, розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (22%).

 Застосування підвищуючого коефіцієнта до виплат у негрошовій формі

До складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо. Згідно із пп. 164.2.17 ст. 164 ПКУ якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється  з вартості такого доходу, розрахованого за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100: (100-Сп),

де К - коефіцієнт; Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування. Тому, у разі виплати платнику податку додаткового блага у негрошовій формі сума податку об’єкта оподаткування обчислюється із врахуванням коефіцієнту.

За продаж тютюнових виробів за цінами вищими ніж максимально-роздрібні

передбачено штраф

Продаж сигарет у роздрібній мережі здійснюється за цінами, не вище за максимальні встановлені виробниками або імпортерами, збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами – 5%.

 Вартість тютюнових виробів, вище за яку не дозволено їх реалізацію, можна отримати помноживши максимально- роздрібну ціну (вказану на пачці) на 1,05.

Законом від 19.1295 р. № 481/95-ВР передбачена відповідальність у вигляді штрафів у разі роздрібної торгівлі тютюновими виробами за цінами, вищими від максимально- роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів, збільшеними на суми акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу тютюнових виробів, у розмірі 100% вартості наявних у суб’єкта господарювання тютюнових виробів, але не менше 10000 гривень.

Скарга на податкове повідомлення-рішення: термін для подання

Коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених ПКУ або іншими законами, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд цього рішення ( п. 56.2 ст. 56 ПКУ).

Скарга подається у письмовій формі протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

 

Порядок бюджетного відшкодування сум ПДВ, які задекларовані до 1 лютого цього року

Платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації. У такій заяві платник податку зазначає про його відповідність або невідповідність критеріям, визначеним п. 200.19 ст. 200 ПКУ.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує податкову та митну політику, формує та веде:

а) Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування платникам податку, які відповідають критеріям, визначеним п. 200.19 ст. 200 ПКУ;

б) Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування платникам податку, які не відповідають критеріям, визначеним п. 200.19 ст. 200 ПКУ.

Постановою КабМіну від 22.02.16р. №68  затверджено Порядок ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ.  Відповідно до п. 2 Постанови №68 до реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість включаються заяви, подані після 1 лютого 2016 року, заяви про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, суми податку за якими не повернуті до 1 лютого 2016 року, не включаються до таких реєстрів.

Тому, суми бюджетного відшкодування ПДВ, задекларовані до 1 лютого 2016 року повертаються платнику в порядку, визначеному ПКУ, який діяв до 01.02.2016.

Платники єдиного податку та реалізація паливно-мастильних матеріалів

Не можуть бути платниками єдиного податку 1- 3 груп юридичні особи та фізособи - підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

До підакцизних товарів належать, зокрема, нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, паливо моторне альтернативне; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів.

Отже, платники єдиного податку 1- 3 груп мають право здійснювати продаж паливно-мастильних матеріалів тільки в ємностях до 20 літрів.

Повторне застосування штрафних санкцій неприпустимо

Пункт. 116.2  ПКУ закріплює правило, згідно з яким за одне податкове правопорушення може бути застосовано лише один вид штрафу, передбаченого ПКУ й іншими законами України.

У разі притягнення платника податків до відповідальності у вигляді штрафу за певною статтею кодексу виключається можливість притягнення останнього до відповідальності, передбаченої іншими статтями ПКУ, за одне й те ж правопорушення (одне податкове правопорушення не може тягнути відповідальність за різними статтями ПКУ).

Водночас указане правило не поширюється на випадки скасування рішення контролюючого органу, оскільки в такому випадку відсутня повторність.

Застосування штрафної санкції, передбаченої ПКУ, у разі скасування податкового повідомлення-рішення в судовому порядку, має здійснюватися винятково за умови наявності ознак складу податкового правопорушення в діях (бездіяльності) платника податків. При цьому таке визначення суми грошового зобов’язання не вважатиметься повторним, оскільки скасування акта суб’єкта владних повноважень як способу захисту порушеного права позивача застосовується тоді, коли спірний акт не породжує жодних правових наслідків від моменту прийняття цього акта.

Лист ДФСУ від 14.06.2016 р. № 6414/П/99-99-10-02-14

Роздрукований електронний проїзний документ підтверджує витрати відрядженому

У разі використання електронного проїзного/перевізного документа на потяг підставою для відшкодування витрат на його придбання є роздрукований на паперовому носії посадочний документ (за умови перевезення багажу — роздрукований на паперовому носії перевізний документ; у разі окремого замовлення послуги (зокрема послуги з користування комплектом постільних речей, резервування місць) — роздрукований на паперовому носії документ на послуги).

Посадочний документ, перевізний документ, документ на повернення й документ на послуги, роздруковані на паперових носіях, є розрахунковими документами (транспортними квитками).

Лист ДФС  від 23.05.2016 р. № 5331/М/99-99-13-02-03-14.

Як заповнювати звітність єдиннику групи 4, який має декілька орендованих земель

Якщо коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ однакові, то під час подання загальної декларації рядки 1.1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.4.1 та 2.1 додатка до такої декларації можуть заповнюватись одним рядком за одним КОАТУУ по земельних ділянках з однаковою нормативною грошовою оцінкою.

У разі якщо в межах одного КОАТУУ земельні ділянки мають різну нормативну грошову оцінку, то кількість рядків має бути збільшена з метою відображення в розрахунковій частині Декларації.

За умови якщо в межах одного КОАТУУ знаходиться декілька земельних ділянок, колонки 3–8 додатка до такої декларації не заповнюються.

 

За незареєстровану акцизну накладну в Єдиному реєстрі – штраф

Відповідно до Податкового кодексу України платник податку при реалізації пального зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Реєстрація акцизних накладних та/або розрахунків коригування у Єдиному реєстрі акцизних накладних здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

Відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов'язаний скласти акцизну накладну тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, на які платник податку зобов'язаний скласти таку акцизну накладну.

Чи може неприбуткова організація бути платником єдиного податку

Неприбуткове підприємство (установа, організація) має одночасно відповідати таким вимогам:

-  утворена та зареєстрована відповідно закону, що регулює діяльність неприбуткової організації;

-  установчими  документами заборонено розподіл отриманих доходів серед засновників, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ);

-   у результаті ліквідації (злиття, поділу, приєднання або перетворення)  активи передаються одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховуються  до бюджету.

Це положення  не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, що внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

До 3 групи платників єдиного податку належать юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5, 0 млн.грн.  Види діяльності, які не дозволяють юридичним особам обрати спрощену систему оподаткування, наведено у п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Реєстрація платником єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку, тому, юридична особа, яка внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, може обрати 3 групу спрощеної системи оподаткування у разі дотримання вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ, за умови виключення її з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Закінчується строк чинності посилених сертифікатів відкритих ключів — переукладіть договір

У разі закінчення строку чинності посилених сертифікатів відкритих ключів потрібно переукладати договір про визнання електронних документів.

До закінчення строку чинності посилених сертифікатів відкритих ключів платник формує та надсилає до автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» Повідомлення за кодом форми J(F)1391102.

До Повідомлення додаються сертифікати відповідальних осіб, зазначених у Повідомленні, і таке Повідомлення підписується ЕЦП цих відповідальних осіб. Сформоване Повідомлення обов’язково підписується ЕЦП керівника, сертифікат якого на момент отримання Повідомлення вже наявний у системі подання документів в електронному вигляді як діючий сертифікат керівника платника податків.


ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Підприємцям: про РРО та готівку

Використання РРО з метою фіксації розрахунків з покупцями в разі проведення оплати  готівкою, платіжними картками,  платіжними чеками або  жетонами передбачено Законом України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР.

За порушення у сфері готівкового обігу передбачена відповідальність:

- проведення розрахункових операцій без використання РРО або розрахункових книжок: - вчинене вперше - 1 гривня; - за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг);

- контрольна стрічка не надрукована або не створена в електронній формі на РРО тощо: - 170 грн. за кожний випадок;

- несвоєчасне подання (неподання) звітності з РРО до органу ДФС за місцем реєстрації РРО: - 170 грн за кожний випадок;

- реалізація товарів, не облікованих у встановленому порядку: - подвійна вартість товарів, які не обліковані за місцем реалізації та зберігання, за цінами реалізації, але не менше 170 грн.;

- неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) у касах готівки: - п'ятикратний розмір неоприбуткованої у касах готівки.

Шановні підприємці! Поважайте законні правила підприємницької діяльності аби уникнути значних штрафних санкцій. Дбайте про порядок і порядність під час ведення бізнесу!

“Зелений” коридор для громадян: особливості ввезення та вивезення готівки

За умови усного декларування фізична особа незалежно від віку має право ввозити в Україну та вивозити з України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування митному органу.

Громадяни України незалежно від віку має право ввозити в Україну готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10000 євро, за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі та за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках (фінустановах), виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10000 євро. Строк дії таких документів 30 календарних днів, починаючи з дня видачі.

Фізособа-нерезидент незалежно від віку має право ввозити та вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10000 євро, якщо сума готівки, що вивозиться, не перевищує суми готівки, письмово задекларованої цією особою митному органу при ввезенні в Україну. Вивезення готівки у такому випадку здійснюється за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі.

Порядок та особливості переміщення валюти визначено Інструкцією про порядок переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженою постановою правління Національного банку України від 27.05.2008 р. №148.

Жителі сіл можуть сплатити земельний податок у касах сільських рад

Нарахування громадянам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

У разі продажу земельної ділянки протягом року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на земельну ділянку, а новим власником -  з місяця, в якому виникло право власності.

 Сплатити податок фізичні особи мають протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Громадяни у сільській та селищній місцевості земельний податок можуть сплатити через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, за квитанцією про приймання податкових платежів.

Нагадуємо, що Податковим кодексом передбачені пільги щодо сплати податку для інвалідів 1 та 2 групи, осіб, які виховують трьох і більше дітей, пенсіонерів (за віком), ветеранів війни та чорнобильців. Важливо пам'ятати, що звільнення від сплати податку для відповідної категорії фізичних осіб поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.


Коли сума податку на нерухоме майно збільшується на 25 тис. гривень

Відповідно до норм ПКУ  за наявності у власності громадянина об’єкта  житлової нерухомості, в тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 кв. м. (для квартири) та/або 500 кв. м. (для будинку),  розрахована сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).  Оподаткуванню підлягає загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Не оподатковується  (пільга із сплати податку )  об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичної особи платника податку:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Нарахування податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності громадян  здійснюють податкові органи за місцем реєстрації  власника житлової нерухомості виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, з урахуванням пільги, та відповідної ставки, встановленої за рішенням органів влади.

Соціальна пільга самотній  матері

 Самотня мати має право на застосування збільшеної у 1,5 рази податкової соціальної пільги від суми  звичайної пільги, у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років ( у 2016 році – 1033,5 грн.х кількість дітей до 18 років).

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати. У разі якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав застосовується одна податкова соціальна пільга з підстави, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ.

Платник податку, який має право на застосування податкової соціальної пільги більшої, ніж звичайна,  зазначає про таке право у заяві про застосування пільги, до якої додає відповідні підтвердні документи.

Як оподатковується допомога по тимчасовій непрацездатності, отримана ФОПом

Дохід у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності), який виплачується фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування, не включається в дохід фізичної особи — підприємця, проте оподатковується за загальними правилами, установленими  ПКУ для платників податків — фізичних осіб.

Так, робочий орган Фонду соціального страхування України, який виплачує матеріальне забезпечення на користь платників податку (допомогу по тимчасовій непрацездатності), повинен виконати функції податкового агента в частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб податку на доходи фізичних осіб і військового збору з таких доходів, а також відобразити у ф. 1-ДФ за ознакою «127».

Який порядок створення сімейного фермерського господарства без статусу юрособи

Із 1 травня 2016 року фермерські господарства можуть діяти без статусу юридичної особи й організовуватися на основі діяльності фізичної особи — підприємця. Членами такого господарства можуть бути лише фізична особа — підприємець і члени її родини. Такі господарства мають статус сімейних фермерських господарств.

Якщо діяльність провадиться спільно із членами родини, то між ними має бути укладений договір про створення сімейного фермерського господарства. Такий договір повинен містити умови, визначені в ч. 5 ст. 81 Закону України «Про фермерські господарства» від 16.09.2003 р. № 973-ІV і має бути нотаріально посвідченим.

Для виконання сезонних і окремих робіт, які пов’язані з діяльністю господарства та потребують спеціальних знань або навичок, сімейні фермерські господарства можуть залучати додаткових працівників.

Сімейні фермерські господарства, організовані на основі діяльності фізичної особи — підприємця, у податкових відносинах не мають тих пільг, які мають фермерські господарства — юридичні особи, в т.ч. не можуть застосовувати спецрежим для сільськогосподарських товаровиробників — спрощену систему оподаткування  ( 4 група).  ПКУ відносить до сільськогосподарських товаровиробників лише юридичних осіб (пп. 14.1.235).

 

Як заповнити платіжку підприємцю-єдиннику, якщо він уносить на свій рахунок готівку, яка вже відображена в книзі обліку доходів

Якщо фізособа-підприємець уносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для провадження підприємницької діяльності, готівку, яка на момент унесення вже була відображена в книзі обліку доходів, то в платіжному дорученні зазначається призначення платежу — виручка за певний період. Таким чином, указана виручка повторно не включається в дохід платника єдиного податку.

При цьому сума коштів, унесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену в книзі обліку доходів за відповідний період.

Чи включати до складу доходу підприємця-загальносистемника суму отриманого кредиту

Оскільки отриманий фізичною особою — підприємцем кредит відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначені строки, то протягом дії договору кредиту сума кредиту не включається до складу доходу такого підприємця.

Водночас якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі строк, то вона включається до складу доходів фізичної особи — підприємця й оподатковується на загальних підставах.



« повернутися до списку новин