Близнюкiвська районна рада

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

Переглядів: 1061

Картинки по запросу митники затримали

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Старовинна ікона залишилась в Україні

Напередодні на митному посту «Харків-пасажирський» в потязі сполученням «Харків-Москва» митниками виявлено ікону з ознаками старовини.

Громадянка Росії під час усного та письмового декларування заявила про відсутність заборонених до переміщення товарів. Але після огляду її багажу в жіночій сумочці була виявлена цікава знахідка – невеличка ікона в дерев’яній рамці.

Відносно громадянки складений протокол про порушення митних правил за статтею 472 Митного кодексу України. Вартість ікони буде встановлено додатково.

 

Затримано псевдоподатківця

Днями  співробітники управління внутрішньої безпеки та оперативного управління ГУ ДФС у Харківській області за участю працівників Національної поліції, затримали шахрая, який називав себе працівником податкової міліції та вимагав від підприємця певних грошових поступок.
Діяв псевдоподатківець не один, а разом із 35-річною дамою. Аферисти зайшли до одного із кафе, що працює у центрі Харкова, та вимагали надати суттєву знижку на придбання кавомашин. При цьому, шахрай представився начальником відділу підрозділу податкової міліції.

Як з’ясувалося в подальшому, чоловік вже неодноразово притягувався до відповідальності за шахрайські дії. За даним фактом зареєстровано кримінальне впровадження за ознаками злочину передбаченого ст.190 КК України. Ведеться досудове слідство.

 

Понад 460 тис. грн. ПДФО повернеться громадянам у вигляді податкової знижки

Як повідомила в.о. начальника Лозівської ОДПІ Наталія Москалець, у січні – вересні 2016 року 569 мешканців нашого регіону скористались  правом на податкову знижку. Станом на 15 жовтня повернуто  податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню на розрахункові рахунки платників склала 460,1 тис.гривень.

В основному до складу витрат громадяни відносили витрати на власне навчання або навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення та витрати на іпотечне кредитування.

Щоб скористатися правом на  податкову знижку за 2015 рік громадянин до 31 грудня 2016 року повинен заповнити та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.  Для цього потрібно звертатися  до Центру обслуговування платників  за місцем проживання громадянина.

 Податок на доходи фізичних осіб повертається протягом 60 календарних днів з дня подання декларації.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Коли вартість отриманого спецодягу включається до базт оподаткування

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість спеціального (форменого) одягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах.

Порядок забезпечення, перелік та граничні строки використання спеціального (у т.ч. форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлюються Кабміном та/або галузевими нормами безоплатної видачі працівникам спеціального (форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Враховуючи вищевикладене, якщо працівник, який припинає трудові відносини з працедавцем, не повертає йому спеціальний (у тому числі формений) одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, граничний строк використання яких не настав, то вартість такого майна включається до складу місячного оподатковуваного доходу і оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%.

Зазначена норма передбачена пп.165.1.9 ст.165 Податкового кодексу України.

 

Про фінансову звітність для  платників податку на прибуток

Платник податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією подає квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Малі підприємства - платники податку на прибуток подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

У разі виправлення помилок у фінансовій звітності підприємство керується П(С) БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженим наказом МФУ від 28.05.1999 № 137.

Виправлення помилок, допущених у фінансовій звітності, має здійснюватись з одночасним коригуванням податкової звітності.

При цьому, у разі якщо показники фінансової звітності, що була подана з декларацією з податку на прибуток за звітні (податкові) періоди, які уточнюються, не підлягають виправленню, то така фінансова звітність, разом з уточнюючою Декларацією повторно не подається.

 

Додаткова відпустка чорнобильців як база нарахування ПДФО та ЄСВ

Оплата додаткових відпусток особам, віднесеним до 1 та 2 категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, включається до складу заробітної плати й підлягає обкладенню ПДФО та є базою нарахування ЄСВ.

До Переліку видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок ( постанова КМУ від 22.12.2010 р. № 1170)  включено виплати в установленому розмірі особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи (крім надбавок і доплат до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) у розмірах, передбачених законодавством, за роботу на територіях радіоактивного забруднення, оплата додаткових відпусток, що надаються відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 р. № 796).

Лист ДФС У від 29.09.2016 р. № 21108/6/99-99-13-02-03-15.

 

Перелік податків та зборів, що не підлягають поверненню у разі надмірної сплати

Порядок взаємодії територіальних органів ДФС, місцевих фінорганів та органів казначейської служби у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань затверджено наказом Мінфіну від 15.12.2015 № 1146.

Відповідно до п. 1 Порядку його дія не поширюється на:

1) відшкодування податку на додану вартість;

2) повернення авансових платежів (передоплати), помилково та/або надміру внесених платниками податків за власним бажанням на рахунки, відкриті на ім’я відповідних органів ДФС, як попереднє грошове забезпечення сплати майбутніх митних та інших платежів до/або під час митного оформлення, та грошової застави;

3) повернення помилково та/або надміру перерахованих (унесених) платниками коштів, сплачених шляхом надання при митному оформленні податкового векселя;

4) повернення суми акцизного податку, внесеної в рахунок погашення податкових векселів;

5) виконання рішень судів щодо безспірного списання коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджетів.

 

Якщо договір оренди не переоформлено

Податковий кодекс визначає, що орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки, об’єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 % нормативної грошової оцінки землі.

Підставами припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, набуття іншою особою права власності на жилий будинок (будівлю, споруду), які розташовані на земельній ділянці; добровільна відмова від права користування ділянкою; вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених Земельним кодексом; систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Порядок припинення договору оренди землі шляхом розірвання встановлено статтями 31, 32 Закону № 161. Договір оренди земельної ділянки вважається припиненим у разі зняття його з державної реєстрації та повернення земельної ділянки до земель запасу орендодавця.

Таким чином, платником орендної плати за земельну ділянку є орендар, доки не буде переоформлено договір оренди на нового власника нежитлових приміщень, які розташовані на орендованій земельній ділянці.

 

Комунальне підприємство не може бути єдинником

Платники єдиного податку 3 групи (юрособи) – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн. грн.

Не можуть бути платниками єдиного податку 3 групи суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25% (.п. 291.5.5 ст. 291 ПКУ).

Господарський кодекс визначає, що комунальне підприємство – це підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади, утворюється органом, який є представником власника – відповідної територіальної громади і виконує його функції та майно якого закріплюється за ним на праві господарського відання або на праві оперативного управління.

Отже, єдиним засновником (учасником) комунальних підприємств є територіальна громада в особі уповноважених органів, їх частка у статутному  фонді цих підприємств перевищує 25%. Крім того, ст. 8 ГКУ передбачено, що держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб’єктами господарювання.

Оскільки засновники комунальних підприємств не є суб’єктами господарювання і їх частка в цих підприємствах перевищує 25%, зазначені підприємства не можуть обрати 3 групу єдиного податку.

 

Як заповнювати графу «Прийнято від» прибуткового касового ордера

У разі приймання від фізичної особи до каси підприємства готівки за прибутковим касовим ордером у рядку «Прийнято від» касового ордера зазначаються прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, котра отримує товар (роботи, послуги), що відповідає вимогам законодавства України.

Згідно з абз. 5 п. 3.10 гл. 3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, у касових ордерах, які оформлюються на загальну суму проведених підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, спеціальними платіжними засобами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком й оприбуткування її в касі тощо), реквізит «Одержав» (видаткового касового ордера) або «Прийнято від» (прибуткового касового ордера) не заповнюється.

Лист НБУ від 14.09.2016 р. № 50-0004/77077

 

Юрособа-єдинник безоплатно отримав основні засоби

Вартість безоплатно отриманих юридичною особою — платником єдиного податку групи 3 основних засобів включається до суми доходу на дату підписання акта приймання-передачі.

Вартість таких основних засобів має бути визначена не нижче за звичайну ціну.

 

Чи подавати бюджетним установам до ДФС документи, що підтверджують їх неприбутковість

До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток, зокрема, можуть бути віднесені бюджетні установи.

При цьому міністерства, інші центральні органи виконавчої влади та установи й організації, утворені ними, які є бюджетними установами, можуть бути включені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій на підставі положень чинного законодавства.

У разі якщо неприбуткова організація діє на підставі установчих документів організації вищого рівня відповідно до закону, така неприбуткова організація може повідомити контролюючий орган щодо її належності до структури відповідної організації вищого рівня та подати копії документів, що підтверджують таку належність (підпорядкованість).

 

Суми надміру сплачених зобов’язань з ПДВ, повернуті на електронний рахунок, не змінюють суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні

Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику відповідно до ст. 43 ПКУ та ст. 301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу. Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (пункт  43.3 статті 43 ПКУ).

У разі повернення надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ. Механізм повернення суми коштів з електронного рахунка визначено пунктом 200 прим.1. 6 статті 200 прим.1 ПКУ.

Складовою формули щодо суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних є загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку електронного рахунка (SПопРах).

Суми надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, повернуті на електронний рахунок, не змінюють значення SПопРах, а отже не змінюють суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Разом з тим, якщо в подальшому платник приймає рішення про повернення коштів з електронного рахунка на поточний рахунок, то значення SПопРах зменьшується на суму ПДВ, що відповідно до поданої заяви підлягає перерахуванню з електронного рахунку на поточний рахунок платника.

 

Документи, що засвідчують взяття на облік платника єдиного внеску

Взяття на облік платників єдиного внеску, на яких поширюється дія Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15 травня 2003 року № 755-IV, здійснюється контролюючим органом за їх місцезнаходженням чи місцем проживання на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом № 755, у день отримання зазначених відомостей контролюючим органом.

Дані про взяття на облік платників єдиного внеску передаються державному реєстратору в день взяття їх на облік за місцезнаходженням чи місцем проживання із зазначенням: дати взяття на облік, найменування та коду за ЄДРПОУ контролюючого органу, в якому такого платника взято на облік, реєстраційного номера платника єдиного внеску. Взяття на облік підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру, яка надсилається (видається) цим юридичним особам (відокремленим підрозділам), фізичним особам - підприємцям та громадським формуванням у порядку, встановленому Законом № 755.

Платникам, на яких не поширюється дія Закону № 755, контролюючим органом наступного робочого дня з дня взяття на облік безоплатно надсилається (вручається) повідомлення про взяття на облік за формою № 2-ЄСВ.

 

Податкову соціальну пільгу при нарахуванні авансу застосовувати не потрібно

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2016 році – 1930 грн.).

У разі перевищення місячної заробітної плати понад встановлений розмір, питання надання податкової соціальної пільги не розглядається, незалежно від категорії платника податку, що її одержує.

Податкова соціальна пільга застосовується до всієї заробітної плати за місяць, а не до її частини, тобто авансу.

 

У разі внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу подається повідомлення "скасовуюче" і одночасно повідомлення "початкове"

До початку роботи працівника за укладеним трудовим договором власник підприємства, установи, організації або фізична особа повинна подати до територіальних органів ДФС за місцем обліку їх як платника ЄСВ повідомлення про прийняття такого працівника на роботу.

Обов’язок з подання повідомлення поширюється виключно на трудові відносини (коли з працівником укладається трудовий договір). Форма повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджена  постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413. Пунктом 2 додатка до Постанови встановлено тип повідомлення:

"початкове" - подання інформації про прийняття працівника на роботу;

"скасовуюче" - подається у разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу.

У разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу подається повідомлення типу "скасовуюче" з помилковими даними і одночасно повідомлення типу "початкове" з правильними даними.

Накладення штрафу за подання уточнюючої інформації про прийнятих працівників до фіскальних органів чинним законодавством не передбачено.

 

Коли платнику доведеться подати не лише податкову декларацію

Платники рентної плати за спеціальне використання води подають одночасно з податковими деклараціями копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води.

Платник рентної плати подає податкову декларацію, що містить  дод. 5 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води» (п.п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 ПКУ).

Відповідно до п. 1.3 розділу І Порядку ведення державного обліку водокористування, державний облік водокористування здійснюється шляхом подання водокористувачами звітів про використання води за формою №2ТП-водгосп (річна). Звіт подається не пізніше 1 лютого наступного за звітним роком.

Копії Звітів з відміткою про одержання подаються платниками рентної плати за спеціальне використання води до територіальних органів ДФС.

Таким чином, при поданні платником рентної плати першої податкової декларації разом з нею подається копія дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води, а надалі така копія подається при внесенні змін до дозволу на спеціальне водокористування або договору на поставку води.

 

Суб’єкти господарювання при використанні автономних систем опалення є платниками екологічного податку

У разі використання автономних систем опалення, суб’єкти господарювання є платниками екологічного податку за фактичний обсяг забруднюючих речовин, які утворюються і викидаються в атмосферне повітря при згоранні палива (незалежно від наявності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення).

Платники екологічного податку складають окремо за кожний звітний квартал (не наростаючим підсумком) податкові декларації екологічного податку та подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до органів фіскальної служби за місцем знаходження стаціонарних джерел забруднення.

Якщо місце подання податкових декларацій не збігається з місцем перебування на податковому обліку підприємства, установи, організації, громадянина-суб’єкта підприємницької діяльності, то до податкової інспекції, де такий суб‘єкт господарювання перебуває на обліку, подаються копії відповідних податкових декларацій протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду. Суми екологічного податку обчислюються платниками  самостійно щокварталу, виходячи з фактичних обсягів викидів, ставок податку.

Платник екологічного податку, який не має дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, самостійно визначає обсяги викидів та ставки податку.

 

Податкова адреса платника податків

Податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Податковою адресою підприємства, переданого у довірче управління, є місцезнаходження довірчого власника.

 

Камеральна перевірка проводиться без будь-якого спеціального рішення керівника та направлення

Камеральна перевірка проводиться посадовими особами фіскального органу без будь-якого спеціального рішення керівника такого органу або направлення на її проведення. Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком. Згода платника податків на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова.

За результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складається акт у двох примірниках, який підписується посадовими особами фіскального органу і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику податків.

 

Штрафні санкції за торгівлю пивом в кіосках, палатках, павільйонах

Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями встановлено, що суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити стан приміщень для роздрібної торгівлі алкогольними напоями згідно із санітарно- -гігієнічними, технологічними, протипожежними та іншими нормами. Площа торговельного приміщення (будівлі) має бути не менш як 20 кв. метрів та у випадках, передбачених законодавством, забезпечити умови для застосування реєстраторів розрахункових операцій.

До суб’єктів господарювання при здійсненні ними торгівлі виключно пивом у приміщеннях або будівлях (об’єктах (закладах) ресторанного господарства, магазинах, павільйонах, кіосках тощо) без обмеження площі, обладнаних РРО (незалежно від їх кількості), не застосовуються штрафні санкції за продаж пива як за торгівлю у невизначених для цього місцях торгівлі відповідно до ст. 17 Закону № 481.

Забороняється продаж пива з лотків, розкладок, стендів, у палатках та інших пунктах продажу товарів, які розташовані поза торговими приміщеннями (будівлями) та не обладнані касовими апаратами.

 

Про визначення сум пільг з податку на прибуток, якщо переноситься від’ємне значення з попереднього року у звітний

Суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає Звіт про суми податкових пільг. У Звіті відображається сума податку на прибуток, яка не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має позитивне значення, сума пільги передбаченої підпунктом 140.4.2 пункту 140.4 статті 140 ПКУ, розраховується таким чином:

сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду х розмір базової ставки податку:100.

У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю, без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

 

Коли припиняється обов’язок подання декларації акцизного податку?

Платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (пункт 49.21 статті 49 Кодексу).

Отже, якщо платник не є особою, яка реалізує пальне або здійснює діяльність, яка не ліцензується, тобто, у нього відсутні діючі (в т.ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією та у звітному періоді у такого платника не виникли об’єкти оподаткування, або не з’явились показники, що підлягають декларуванню, то платник у такому звітному періоді не зобов’язаний подавати декларацію з акцизного податку.

 

Реквізити платіжного доручення у разі перерахування коштів з власного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ

При заповненні реквізитів отримувача у платіжних дорученнях у разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість:

- у полі «Отримувач» необхідно заповнювати назву платника;

- у полі «Код» необхідно заповнювати податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах;

- у полі «Банк отримувача» необхідно заповнювати «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;

- у полі «Код банку» необхідно заповнювати «899998»;

- у полі «№ рахунка» необхідно заповнювати номер рахунка, вказаний в електронному повідомленні або отриманий в Центрі обслуговування платників за основним місцем обліку.

Реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

У разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість у полі № 4 друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».

 

Для отримання бюджетного відшкодування подайте додаток 3 до декларації

При заповненні рядка 20.2 декларації обов’язковим є подання додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» (Д3) (далі додаток 3).

Таблиця 1 додатку 3 до декларації заповнюється наступним чином:

- в графі 1 зазначається сума від’ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим.1.3 ст. 200 прим.1 ПКУ на момент подання декларації, за вирахуванням суми, зарахованої у зменшення суми податкового боргу з ПДВ (рядок 20 – рядок 20.1 декларації);

- в графі 2 відображається сума з рядка 1, що є фактично сплаченою у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України;

- в графі 3 зазначається сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню та яка переноситься до рядка 20.2 декларації 0110. Значення цього рядка не може перевищувати значення рядка 2.

Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України здійснюється в таблиці 2 додатку 3 до декларації. В таблиці зазначається індивідуальний податковий номер контрагента, за рахунок якого виникла сума від’ємного значення, виходячи з хронології її виникнення, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом.

Про відображення в графі ”Працювало за трудовими договорами” звіту 1-ДФ працівників, які знаходяться у відпустках по вагітності та пологам або без збереження зарплати?

В графі «Працювало за трудовими договорами» податкового розрахунку за ф. 1ДФ проставляється кількість працівників, які працюють за трудовими договорами (контрактами) окрім тих які знаходяться у відпустках по вагітності та пологам, по догляду за дітьми, у відпустці без збереження зарплати, тощо, незалежно від того, нараховувався їм дохід чи ні.

 

Надбавки, знижки у податковій накладній не відображають

Якщо продавцем надається знижка, ціна постачання та база оподаткування зменшуються на суму такої знижки.  Якщо продавцем при постачанні товарів/послуг покупцю встановлено надбавку, то така надбавка відповідно збільшує ціну постачання та базу оподаткування.

На дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений законом термін.

У податковій накладній зазначаються в окремих рядках, зокрема, такі обов’язкові реквізити: ціна постачання без урахування податку; загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку.

Отже, надбавки та/або знижки, що надаються продавцем у зв’язку з постачанням товарів/послуг покупцю, в окремих рядках податкової накладної не зазначаються, а збільшують або зменшують ціну постачання та базу оподаткування, які вказуються у відповідних графах такої накладної.

 

У яких випадках можуть відмовити в добровільній реєстрації платником ПДВ

 Якщо в Реєстраційній заяві платника ПДВ за ф. № 1-ПДВ не зазначені обов'язкові реквізити, надані недостовірні чи неповні дані, її не скріплено печаткою заявника (за наявності), не підписано заявником (для фізичних осіб), відповідальною особою заявника (для юридичних осіб) чи особою, котра має документально підтверджене повноваження щодо підпису Заяви від особи, яка реєструється платником ПДВ, відомості про заявника не включені до Єдиного державного реєстру, то протягом 3-х робочих днів від дня отримання Заяви контролюючий орган звертається до особи з письмовою пропозицією надати нову Заяву (із зазначенням підстав неприйняття попередньої).

Із 29.04.2016 р. запроваджено можливість подати нову Заяву до контролюючого органу з бажаною датою реєстрації, що була вказана в попередній неприйнятій Заяві, якщо особою, котра добровільно реєструється платником ПДВ, ліквідовано недоліки й така нова Заява подана не пізніше ніж за 3 робочі дні до початку податкового періоду, із такого така особа вважатиметься платником ПДВ і матиме право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

Лист ДФСУ від 12.09.2016 р. № 30350/7/99-99-08-01-01-17

 

Якщо протягом звітного періоду кількість працівників змінювалась у зв’язку із прийняттям таі звільненням з місця роботи

                Якщо протягом звітного періоду кількість працівників змінювалась у зв’язку із прийняттям та звільненням з місця роботи, то в графі ”Працювало за трудовими договорами” податкового розрахунку за ф. 1ДФ слід зазначати максимальну кількість працівників, які фактично працювали за трудовими договорами протягом звітного кварталу.

 

Чи буде штраф за незареєстровану податкову накладну, якщо строк для її реєстрації не сплив, а реєстрацію платником ПДВ анульовано

Якщо реєстрацію платника ПДВ — продавця анульовано до спливу 15-денного строку для реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, то штрафна санкція до такого платника не застосовується.

Свій висновок контролери пояснили посиланням на п. 184.5 ПКУ, згідно з яким із моменту анулювання реєстрації особи як платника податку така особа позбавляється права на виписку податкових накладних.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Оподаткування дивідендів

Дивіденди остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку.

Ставка податку встановлена у розмірі 18% - для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування. Ставка податку у розмірі 5% встановлена для дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Таким чином, дивіденди оподатковуються за ставками 5 або 18 відсотків, залежно від того, чи є податковий агент платником податку на прибуток підприємств.

Крім того, дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати оподаткуванням за ставкою 18%.

 

Як ФОП-єдиннику отримати довідку про доходи за інший, ніж квартальний, період

Для отримання фізособою-єдинником довідки про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, нею подається декларація з позначкою «Довідково», і в полі «місяць» поля 02 декларації зазначається номер календарного місяця, за який подається декларація з позначкою «Довідково».

Водночас охочим отримати довідку про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період,  ПКУ не визначено строку подання декларації з типом «Довідково».

 

Власники нерухомого майна можуть звернутися до контролюючих органів для звірки даних

Фізичні  особи — власники нерухомого майна відповідно до п.п. 266.7.3 ст. 266 ПКУ мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об’єктів та розміру загальної площі житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток,

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку та нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Лозівська ОДПІ запрошує громадян до податкової інспекції для проведення звірки щодо сплати податку. При собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційний номер та документи, які підтверджують право власності на такий об’єкт. Довідки — телефоном (05745)-5-12-13.

 

Про застосування РРО на декількох господарських одиницях

Якщо ФОП — єдинник групи 2 або 3 здійснює реалізацію пива лише в одній із господарських одиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції за однаковим порядком на всіх структурних підрозділах, зокрема застосовувати РРО чи розрахункові книжки та КОРО на решті господарських одиницях, незалежно від асортименту товарів, оскільки законодавством передбачені вимоги до платника податків — суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів.

 

Громадянин виїжджає на постійне місце проживання за кордон: документи, які необхідно надати органу ДФС при вивезенні транспортного засобу

При вивезенні транспортного засобу за межі митної території України його власник або вповноважена особа здійснює в установленому порядку декларування такого транспортного засобу і подає органу ДФС митну декларацію, заповнену в установленому порядку, і такі документи та їх ксерокопії:

- що підтверджують право власності на транспортний засіб або користування ним (у тому числі з правом розпорядження);

- реєстраційні (технічні) документи на транспортний засіб. Якщо транспортний засіб перебував на обліку в реєстраційному органі України з відмітками про зняття транспортного засобу з обліку;

- паспортних документів та інших документів, визначених законодавством України та міжнародними договорами України, що дають право на перетин державного кордону, та/або паспорт громадянина (посвідчення особи з відміткою про місце проживання);

- посвідки чи іншого документа про постійне (тимчасове) проживання в Україні або за кордоном тощо;

- довідку про ідентифікаційний номер громадянина (за наявності).

Платники-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов‘язані подати декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження декларації зобов’язаний перевіряє її, повноту сплати податків і видати довідку про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

 

Оподаткування доходу фізичної особи від продажу власного автомобіля юридичній особі

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).  У разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа чи фізична особа - підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку. При цьому податковий агент застосовує ставку податку у розмірі 5% або 0% з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

Дохід, отриманий фізичною особою від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Як виняток, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Крім того, доходи від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5% від об'єкта оподаткування. Звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не підлягають оподаткуванню чи оподатковуються за нульовою ставкою.

 

Дії платників податків у разі перейменуванням населеного пункту або вулиці

У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік платників податків, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру, платник податків зобов'язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за формами №1-ОПП, №5-ОПП подається з позначкою "Зміни" або за формою №1-РПП - з позначкою "Перереєстрація, зміни".

Внесення змін, пов’язаних з перейменуванням населеного пункту або вулиці не вважається зміною місцезнаходження платника податків. Ініціатором внесення таких змін є платник податків. Нормативними документами не встановлено терміну внесення таких змін платником податків в його облікові дані.



« повернутися до списку новин